Historie

Voetbalverening Vaesrade is een vereniging met een verhaal. Voasje is apart en heeft een rijke historie met verschillende mooie kampioenschappen. Voor een collectie foto’s uit onze geschiedenis wordt verwezen naar de fotogalerij.
De oprichting en accommodatie in vogelvlucht

Op 29 juni 1918 werd door Harrij Philips, Armand Ledoux en Zef Keulers in het koffiehuis van “Betje Franssen” in Vaesrade, de V.V.C. opgericht . In een tijd van schaarste ontstond een voetbalclub die Nuth op de voetbalkaart wist te zetten. De V.V.C. werd in 1921 kampioen van de derde klasse R.K.L.V.B, en een jaar later zelfs kampioen van de tweede klasse. Het team uit de midden jaren ’20 is hieronder te zien.

historie1

In 1922, hetzelfde jaar als het kampioenschap, wordt de V.V.C. omgedoopt tot voetbalclub Minor. Minor bleef tot 1929 een club voor mensen uit Vaesrade en Nuth. In 1929 scheiden de jongens van Vaesrade zich af, en richten een eigen club op, te weten V.V.V. In het seizoen 1936-1937, dit zijn de oudst bestaande gegevens, telde de V.V.V. 51 leden. De thuiswedstrijden werden toen gespeeld op de Naanhof. Na verloop van tijd werd het veld bij de Naanhof verruild voor een veld bij Kathagen, tegenover Stelrad. Hier werd in het seizoen 1952-1953 voor het laatst gespeeld. Dat was namelijk het laatste seizoen dat de K.N.V.B. dispensatie verleende om op het reeds vier keer afgekeurde terrein te spelen. De club was noodgedwongen ophouden te bestaan. Veel spelers gingen naar Minor of andere verenigingen. Het is toen tien jaar stil geweest rond de V.V.V., totdat de club weer van zich deed spreken in 1963.


Op 19 oktober 1963 werd R.K.V.V.Vaesrade namelijk her opgericht in het clublokaal van Jos Meens. Maar de club wilde ook weer rechtsgeldig, oftewel erkend worden. Dit diende te gebeuren door middel van een brief aan Hare Majesteit de Koningin. Op deze brief werd op 19 augustus 1964 gunstig beslist en op 21 november 1964 wordt de voetbalclub weer erkend.

Erkenning betekent ook weer deelname aan de competitie. Deze deelname werd een regelrecht succes. Direct in het eerste jaar van de heroprichting werd de V.V.V kampioen in de tweede klasse Limburg. De “thuiswedstrijden” werden veelal op vreemde bodem gespeeld, er werden namelijk vier verschillende velden gebruikt om de “thuiswedstrijden” af te werken. Ook in het seizoen 1965-1966 werden de thuiswedstrijden op vreemde bodem gespeeld, te weten het Emma-terrein. Voor de uitwedstrijden werd een oude “koelbus” gebruikt om de spelers naar de tegenpartij te brengen.

historie2

Op 30 juli 1967 zien L. Lemmens en zijn veldhelpers na veel bloed, zweet en tranen bekroning van hun werk. Het nieuwe terrein op de Vijfbunder wordt officieel geopend door de toenmalige burgemeester Schmedding en ingezegend door pastoor Gijskens die sprak: ‘Kunnen jullie in plaats van mijn wijwater niet beter kunstmest strooien’ en zijn wijze woorden completeerde met: ‘Ik heb dorst, laat ons nu maar naar de kantine gaan’ (zie bovenstaande foto’s).


De accommodatie was toentertijd nog niet zo geavanceerd als nu. Omkleden diende te gebeuren in het clublokaal (zie onderstaande foto links) en douches waren taboe. Wassen gebeurde door middel van een plastic wasbakje langs de afrastering. Met behulp van vele vrijwilligers werd het veld voor de zondag in gereedheid gebracht. Grasmaaien geschiedde met tien man tegelijk, ieder uitgerust met een eigen grasmaaier. Al dit werk, en vertrouwen, werd door de Vaesrade-mannen niet beschaamd. In het eerste seizoen op het “nieuwe” terrein werd de V.V. Vaesrade kampioen, en promoveerde het naar de vierde klasse K.N.V.B. (zie onderstaande foto rechts).

historie3historie4


Vaesraadse successen in vogelvlucht
Een jaar na de heroprichting (seizoen ’64-’65) wordt Vaesrade al ongeslagen kampioen in de 2e klasse I afd. Limburg met 36 van de te behalen 40 punten. Dit team stond onder leiding van Lei Lemmens, die zelf ook meespeelde en ook nog eens voorzitter was en mede-oprichter!historie5

In het seizoen ’67-’68, hetzelfde jaar dat Vaesrade zijn hoofdveld officieel opende werd het eerste gelijk kampioen in de 1e klasse F afd. Limburg. In het seizoen dat daarop volgde, ’68-’69, werden zij weer kampioen en wel in de 4e klasse K.N.V.B. Onderstaande foto dateert uit die tijd.

Seizoen ’78-’79 kan worden bijgeschreven als een van de succesjaren van Vaesrade. Maar liefst 4 elftallen slaagden erin om kampioen te worden. Dat waren het E, D, A en het 4e elftal. Tot op heden is dat niet meer gelukt.


en ander topseizoen in de geschiedenis van Vaesrade was ’80-’81. Doordat Vaesrade ongeslagen kampioen werd in de 1e klasse F afd. Limburg mocht Vaesrade deelnemen aan de titel van het Zuid-Nederlands kampioenschap. Op 24 mei ’81 werden de voorronden gespeeld in Berghem bij Oss. Daar traden 5 ploegen in de strijd: R.V.W. Renkum (afd. Arnhem), T.G.G. uit Den Bosch (afd. Noord-Brabant), D.S.Z. uit Boven Leeuwen (afd.Nijmegen), Babberich (afd. Gelderland) en last but not least Vaesrade. Vaesrade werd daar Zuid-Nederlands kampioen. Een fraaie oorkonde in de bestuurskamer herinnert aan dit fraaie succes. Nu mocht Vaesrade ook strijden om de landstitel. 14 Juni ’81 was de dag van de waarheid. Spelers, trainer (W. Kohl), verzorger en leiders waren daags tevoren afgereisd naar Zeist. Vier ploegen streden om de landstitel : Dorestad (afd.Utrecht), S.C.Sleen (afd. Drente), Yzendijke (afd.Zeeland) en Vaesrade. Uiteindelijk wist Vaesrade beslag te leggen op een fraaie 3e plaats in het K.N.V.B. centrum te Zeist.

historie7

Het was duidelijk dat Vaesrade een topteam in huis had en het was slechts een kwestie van tijd totdat het in seizoen ’82-’83 weer kampioen zou worden, waarbij promotie naar de 3e klasse een feit was.

historie6historie8


Vaesrade wordt in seizoen ’89-’90 ongeslagen kampioen in de 3e klasse K.N.V.B. en promoveert voor het eerst in de historie van de club naar de 2e klasse K.N.V.B.

historie9

In seizoen ’95-’96 werd zowel het eerste als het tweede kampioen onder hoofdtrainer Rik Strouken. Het eerste elftal promoveerde naar de 2e klasse G (Zuid II).

historie10


In seizoen’04-’05 beleefde het eerste elftal een fantastisch seizoen. In de allerlaatste competitiewedstrijd versloeg Vaesrade koploper Spaubeek en kwam hiermee op een gelijk aantal punten. Daardoor dwong Vaesrade een beslissingswedstrijd af tegen wederom Spaubeek. Helaas ging deze wedstrijd verloren voor het oog van 1800 toeschouwers op het terrein van Minor. Maar… Vaesrade had nog steeds een periodetitel op zak, wat nacompetitie betekende. Vaesrade verraste vriend en vijand door achtereenvolgens Maasbracht en Brevendia te verslaan en zo weer een plaats in de finale af te dwingen. In de finale van de nacompetitie kreeg Vaesrade dan toch wat het verdiende. Vaesrade versloeg Holtum overtuigend met 3-0 en promoveerde naar de 3e klasse B.

historie11

In seizoen 2007-2008 beleefde het tweede en vierde elftal een fantastisch seizoen. In de allerlaatste competitiewedstrijd versloeg Vaesrade 4 SVN 3 met 5-1 en daardoor mocht het zich onverwacht kampioen noemen in de 6e reserveklasse. Lange tijd stond Vaesrade 4 dat seizoen aan kop, maar zo rond de 17e en 18e speelronde morstte men ietwat teveel punten, waardoor Passart 3 en Amstenrade 3 met de eer leken te gaan strijken, echter in de kampioenswedstrijd van Passart 3 uit naar Amstenrade 3 verspeelde Passart de punten, waardoor het onmogelijke toch gebeurde en het 4e elftal promoveerde naar de 5e klasse voor reserveleftallen. Wiel Notermans scoorde dat jaar maar liefst 56 keer in 1 competitie voor dit 4e elftal, uniek! In dat zelfde seizoen speelde Vaesrade 2 een ongekend goed seizoen, men stond vanaf dag 1 bovenaan de ranglijst in de 3e klasse c voor reserveelftallen en gedurende de gehele competitie stond men de 1e stek niet meer af, men begon het seizoen met een nieuwe trainer, Rene van Bavel, maar deze haakte na 8 wedstrijden af en Siert Stam en Armand Franssen namen het roer over tot en met het kampioenschap, slechts 2 maal werd er verloren, en in de laatste 12 dagen van de competitie won men achtereenvolgens van GSV 2 met 4-0, de Ster 3 met 7-0, Minor 2 met 5-1 en de kampioenswedstrijd werd met 4-2 gewonnen van Spaubeek 2, en de successen in dit jaar bleven niet alleen bij de competitie, in de beker namelijk kwam Vaesrade 2 tot aan de achste finale, een unieke prestatie, achtereenvolgens werden De Ster 2, Schinnen 2, Buchten 2, Groene Ster 2, Sittard 2 en Meerssen 2 verslagen en uiteindelijk vond men dus het waterloo in Baexem, waar men ” onterecht ” verloor met 1-0. Een zeer succesvol jaar voor onze vereniging dus.

historie12historie13


In seizoen2008-2009 kende Vaesrade weer een ongelooflijk goed jaar, ons 4e elftal deed lang mee voor de titel, maar werd uiteindelijk 2e, het 1e speelde nacompetitie, maar verloor in de 1e ronde van Kvc Oranje 1, men won thuis, maar uit werd er verloren en uiteindelijk werd men via pingels uit de nacompetitie gestoten. In de beker vloog Vaesrade 1 er zeer varrasend al in de 2e ronde uit, OVCS 1 ( 5e klasse ) was te sterk voor de mannen van Gerrit Olijve ( hoofdtrainer ). Het ultieme succes kwam op naam van de mannen van 2, die onder leiding van de leiders Peter Dost ( 1e en laatste jaar ) en Siert Stam zorgde voor een tweede promotie op rij en daardoor schreven deze mannen geschiedenis voor VV Vaesrade, want nog nooit kwam een 2e elftal van Vaesrade uit in de 1e reserveklasse. In de competitie werd men 2e na een eindspurt op 2 punten na van kampioen SC Susteren 2, wel werd de kampioen twee keer dik verslagen. In de nacompetitie werden Fc Hoensbroek 2 ( 0-2 ) en BSV Limburgia 2 ( 3-0 ) dik verslagen en in de FINALE van de nacompetitie werden de degens gekruist met Leonidas Wolder 2, na een wedstrijd die zeer enerverend was onder het toeziend oog van 300 supporters op Meerssen terrein werd Leonidas 2 uiteindelijk met 3-2 verslagen, wat volgde was een geweldig feest op deze hemelvaartsdag de 21e mei 2009 met uiteindelijk een geweldige receptie op 26-06-2009. In de beker werd wederom een grandioze reeks geboekt, Vaesrade 2 strandde pas in de kwartfinale, want toen was VV Schaesberg 2 ( 1e klasse ) pas na een penaltiereeks te sterk voor Voasje 2…..een ongekend succesvol seizoen voor Vaesrade met een tweede dat geschiedenis schreef…hulde, wederom een zeer succesvol seizoen voor RKVV Vaesrade

historie14


In het seizoen 2009-2010 ging trainer Gerrit Olijve zijn 2e jaar in als trainer, Pasqual Rikkert was de grensrechter van dienst en Vaesrade zou hoge ogen gaan gooien, tot aan de winterstop speelde Vaesrade top en stond het een straatlengte voor op de concurrentie en de titel leek een makkie te worden, dit jaar was er sowieso een versterkte promotie en dus ook de nummer 2 vd 3e klasse B zou promoveren, maar na de winter kwam het verval en Vaesrade werd uiteindelijk slechts 5e door vele blessures. In de nacompetitie uiteindelijk na het winnen van de 1e periode strandde Vaesrade andermaal in de 1e ronde, Rapid uit Maastricht was met 3-1 en 1-1 te sterk. Vaesrade 2 kwam voor het eerst in de historie uit in de 1e klasse en deed dit ongekend goed, na paasmaandag 5 april bekleedde Vaesrade 2 zelfs de 1e plaats gedeeld met SVC 2 in deze klasse, maar door tal van blessures bij het eerste ging deze eerste plaats verloren en eindigde Voasje 2 uiteindelijk op de 4e plaats, wat goed was voor nacompetitie, ongekend, in deze nacompetitie werd met 4-2 verloren van SVC en met 6-2 van Schaesberg. Ook was Vaesrade 2 weer cupfighter en andermaal werd de 8e finale gehaald, in deze 8e finale werd verloren van Brevendia 2 ( de latere finalist ) met 2-1 en een kwartfinale plaats ging in rook op, al met al een MEGA seizoen voor Vaesrade 2. Vaesrade 2 stond in 2009 – 2010 onder leiding van Max Ruwette. Vaesrade 3 en 4 eindigde in de middenmood. Vaesrade had ook weer een B1 onder impuls van Frank Vusschers ( voorzitter ) en Gerrit Olijve, in de najaarsreeks werd men 1e, maar door de strenge winter kon deze competitie niet worden uitgespeeld. In de voorjaarsreeks deed Vaesrade B1 het weer prima en werd men 2e achter Urmondia B1. Verdere jeugdteams waren een C1, D1, E1, F1 en een MINI F1. Verder werd het fundament gelegd voor een meisjesteam wat vriendschappelijke wedstrijden speelde en dit met verve deed.

historie15historie16


In het seizoen 2010-2011 viel er in Voasje qua prestatiegerichtenelftallen maar weinig te genieten qua prijzen, het 1e eindigde als grijze muis op de 5e plaats en het 2e handhaafde zich in de 1e reserve klasse, dat laatste mag als knap beschouwd worden, het 3e werd 2e achter kampioen Caesar 3 en het 4e eindigde onderin, maar er kan wel gezegd worden dat de boys van 4 meer punten pakte dan ooit. Bij de jeugd werd er wel gevierd, de D1 werd kampioen in de voorjaarsreeks ondanks een nederlaag in en tegen Lindenheuvel. De MB7 schreef geschiedenis, want zij wonnen de KNVB Beker op het veld van Susteren. Na een prachtige finale tegen Venhorst MB7 werd er met 6-1 gewonnen. De MB7 stond dit seizoen onder leiding van Michelle Meens, Kevin Olijve en Randy Gerits.

historie17historie18


Het seizoen 2011-2012 was er eentje om nooit meer te vergeten. Vaesrade 1 promoveerde dat jaar naar de 2e klasse nadat het in de eindrangschikking op de 2e plaats was geeindigd achter kampioen Sittard. Vaesrade had beslag weten te leggen op de 1e periode en na een zinderende nacompetitie waarin WDZ en Geleen Zuid werden verslagen was daar eindelijk de vurig gewenste promotie naar de 2e klasse. Gerrit Olijve was de trotse trainer van dit mooie stel, waar Pasqual Rikkert grensrechter was en Karel Pijls elftalleider. Het feest na de promotie kan de boeken in als onvoorstelbaar. Aanvoerder was Michael Gerits. Het 2e elftal degradeerde naar de 2e reserveklasse nadat het 3 jaar in de 1e klasse was uitgekomen. Ook het derde degradeerde en wel naar de 6e klasse. Vaesrade kreeg weer veteranen en ook werd duidelijk dat de leden van Mariarade naar Vaesrade zouden komen nadat hun club werd opgeheven. Bij de jeugd was het combi team van Mariarade en Vaesrade D1 het meest succesvolle, zij werden kampioen nadat ze Groene Ster D4 met 4-1 verslagen. 2 degradaties, 1 kampioen en 1 promovendus, een bewogen maar mooi jaar voor geel en blauw.

historie19historie20

Samenvatting klik hier.


Het seizoen 2013/2014 was er eentje om snel te vergeten. Vaesrade 1 en Vaesrade 2 degraderen en de gifbeker moet volledig leeg bij Vaesrade op alle fronten, een zwart seizoen. Trainer Gerrit Olijve wordt in februari door het bestuur aan de kant gezet en Rick Stroucken neemt de honneurs waar en Armand Franssen is speler – trainer van Vaesrade 2 nadat Peter Nowik helaas door omstandigheden zijn klus niet kon afmaken. Gerrit Olijve neemt diverse spelers mee waardoor het iedere week moeilijk wordt om een representatief team op de been te brengen bij 1 en 2 en met 2 degradatie’s eindigt het seizoen in mineur, al deed Vaesrade 2 tot de voorlaatste dag haar uiterste best om in de 2e klasse te blijven. Na het seizoen nemen diverse spelers van 2 afscheid o.a. de gebroeders Thijssen en Vaesrade gaat in 2014/2015 helemaal opnieuw beginnen met veel jeugd en veel nieuwe talenten uit de regio. Vaesrade 3 eindigt in de top drie van hun klasse en het 4e speelt eigenlijk een geruisloos seizoen maar neemt afscheid van Siert Stam die stopt als leider na het seizoen en we danken hem voor zijn tomeloze inzet. De dames spelen in de kampioenspoule maar kunnen hun titel van een seizoen eerder niet prolongeren. Verder hebben we dit seizoen nog een veteranen team en een C1 en E1, het is summier qua jeugd, maar achter de schermen wordt er in dit seizoen hard gewerkt aan veel meer jeugd.
—————————————————————————————————————–

In het seizoen 2022 begonnen Monique Coort en Armand Franssen aan de heroprichting van onze jeugd. Er werd begonnen met 4 spelers in een JO7-1 team en al snel volgden meer kids zodat de jeugd uitgroeide tot 3 teams, een JO8-1, een JO9-1 en een JO8-2, er werd door Monique en Armand ook weer een toernooi georganiseerd en dat werd een groot succes. P&O Flex werd hoofdsponsor van onze jeugd en Michael Gerits, Bart Prudon, Guus en Anouk Pecholt en Markwin van Kuijk en Armand Franssen en Monique Coort werden de leiders van de verschillende teams. De jeugd weer in de steigers. Vaesrade 1 haalde een periode en werd uitgeschakeld door RKHSV uit Maastricht en daardoor was een langer verblijf in de 4e klasse noodzakelijk. Vaesrade 2 speelde een top seizoen en tot de laatste speeldag werd er met Heksenberg Nec 4 gestreden om de fel begeerde titel. Een ongekende titanenstrijd. Het uitduel in Heerlerheide werd gestaakt en daarna werden 17 minuten ingehaald en in dat duel moest Vaesrade een 1-0 achterstand goed maken met 10 man. Na 1 minuut kreeg Michel Meijer geel (hands) en moest Vaesrade met 9 man verder. Met 9 man kreeg Vaesrade de beste kansen maar het bleef 1-0 en onder het toeziend oog van zo een 250 toeschouwers leek Heksenberg Nec de titel te grijpen. In het allerlaatste duel speelde Vaesrade 2 tegen BSV Limburgia en het won ruim, echter Heksenberg Nec deed dit ook en dus waren de mannen uit Heerlerheide kampioen op basis van een beter doelsaldo (werd dat seizoen voor het eerst gehanteerd, geen beslissingswedstrijd). Vaesrade 2 werd 2e met evenveel punten. Vaesrade 3 leek ook lang op weg naar een titel maar uit tegen uitgerekend Minor ging het mis en daarna was het vuur gedoofd en ging Voerendaal er met de titel vandoor. 

—————————————————————————————————————

In het jubileumjaar 2023 (60 jaar) werd er een ongekend seizoen gespeeld door ons vlaggenschip – Vaesrade werd KAMPIOEN in de 4e klasse en na 7 jaren volgde er een promotie naar de 3e klasse. Kevin Stawenga en Clint Fiedler waren trainer en assistent trainer en maakte er een (h)echt team van dat voor elkaar door het vuur ging. De kampioenswedstrijd was er eentje om nooit te vergeten, een voorwedstrijd, een ongekende supportersschare, vuurwerk en een feest erna wat zijn weerga niet kent. Zelfs de dag erna werd er nog gefeest door alles wat Voasje lief heeft. Op 9 juni werd er een receptie gevierd in ons dorpshuis in Vaesrade en ook deze receptie kan de geschiedenisboeken in. Wat een seizoen, ongelooflijk! Ons 2e speelde een onopvallend seizoen en eindigde in de middenlinie van de klassering. De jeugd deed weer mee met een JO8-1, JO8-2 en JO9-1 en het plezier spatte ervan af. Het jeugdtoernooi werd uitgebouwd tot het Janssen Kerres jeugdtoernooi en dit toernooi was het kersje op de taart binnen de jeugdafdeling welke door Monique Coort en Armand Franssen werd bestuurd met als leiders, Michael, Markwin, Bart en Guus.