Clubliefde bestaat nog: vrijwilliger Hub Franssen van RKVV Vaesrade is het bewijs

In Vaesrade woont in vrijwel iedere straat een Franssen. Hub Franssen behoort onbetwist tot de populairste Franssens in het dorp. Bij de plaatselijke voetbaltrots heeft hij dan ook een conduite staat opgebouwd om U tegen te zeggen.

In zijn jeugd werd Hub Franssen (75) besmet met een onuitroeibaar voetbalbacil: RKVV Vaesrade. Met zeventien jaar debuteerde hij er in de hoofdmacht. Vijftien seizoenen liet de spits met grote regelmaat de doelnetten trillen. Jarenlang was hij ook aanvoerder. Met een glimlach herinnert Hub Franssen zich het oude speelveld van Vaesrade. „Dat liep nogal schuin af. Als ik de toss won koos ik er altijd voor om in de eerste helft bergop te voetballen.”
Cement:
Voetballen deed Hub Franssen tot zijn vijftigste. Daarna vervulde hij tal van bestuurs- en vrijwilligersfuncties. „De leefbaarheid in het dorp is fors afgenomen. Vaesrade is moeilijk bereikbaar, we hebben geen basisschool en geen winkels meer. Daarom zijn de voetbalclub en de schutterij belangrijker dan ooit voor de gemeenschap.” Franssen (75) vormt het cement tussen de stenen van die gemeenschap. Vrijwel dagelijks klust hij nog op het voetbalcomplex. Ook bij zijn echtgenote en zonen Armand en Sacha is de voetbalvonk over gesprongen. „VV Vaesrade vervult een centrale plek in ons leven” glimlacht Hub.
Hoogtijdagen:
De sportieve hoogtijdagen van Vaesrade zijn alweer even geleden. In ’89-’90 werd Voasje ongeslagen kampioen en promoveerde voor het eerst in de clubhistorie naar de tweede klasse. In ’95-’96 leidde de flamboyante trainer en kapper Rik Strouken uit Amstenrade Vaesrade nogmaals naar titel en promotie naar de tweede klasse. Het verblijf was kortstondig. Vaesrade is alweer jaren een vierdeklasser. „Maar mijn gevoel zegt me dat daar komend seizoen verandering in gaat komen”, besluit Hub.